Siirry suoraan sisältöön

MEET & GREET Ruuantekijät – projekti

Kamarimme arvomaailmassa istuu vahvasti maaseutuelämän arvostus ja olemme tehneet useita palkittuja yhteisöämme ja arvojamme kehittäviä projekteja, kuten #munkeuruu-videoprojekti, Juureva mahdollistaja – strategiaprojekti sekä Maalaismimmit -podcast. Projektit ovat vaikuttaneet merkittävästi Keuruun ja maaseudun elinvoimaisuuteen. Meidät palkittiin myös Suomen parhaasta nuorkauppakamaritoiminnasta 2023. MEET & GREET Ruuantekijät -konseptointi on jatkumoa näille projekteille.

MEET & GREET Ruuantekijät -projektin päällimmäisenä tarkoituksena on tuoda ilmi, mistä ruoka tulee, nostaa esiin maaseudun tekijöitä sekä kehittää lasten ja nuorten luontosuhdetta. Projekti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä MTK Keurusseudun kanssa. Viemme lapsia tutustumaan ja oppimaan paikallisille maatiloille. Projektimme on saanut erittäin innostuneen vastaanoton ja olemmekin saaneet jo nyt palautetta siitä, miten tärkeän ja merkityksellisen asian äärellä olemmekaan.

Maatilojen ja ruoantuottajien määrä Suomessa vähenee koko ajan, joten projektin tarkoituksena on myös tuoda esille maatalouden monipuolisia työ- ja ammattimahdollisuuksia. Tulevaisuuden ja jo nykypäivän haasteena on löytää tiloille jatkajia. Kotimainen ruuantuotanto on myös keskeinen osa huoltovarmuuttamme ja jatkuvuuden turvaaminen on elintärkeää. Vierailuilla luodaan myös toivottavasti arvostuksen ja merkityksellisyyden kokemuksia tilallisille, jotka tekevät meidän ruokamme.

Tämän päivän lapsissa ja nuorissa nähdään ilmastomuutoksen aiheuttamaa ahdistusta ja lasten kuulemma julkinen keskustelu on polarisoitunut myös ruuantuottajien suuntaan. Näemme ja tiedämme, että maaseudun tuottajat ovat osa ratkaisua, eivät osa ongelmaa, vierailuiden ja tehtävien kautta tavoittelemmekin ymmärryksen lisäämistä ja ilmastoahdistuksen lieventymistä. Lähiruuasta saa olla onnellinen ja tyytyväinen.

Projektiin olemme etsineet arvomme jakavia kumppaneita, jotka haluavat olla mahdollistamassa lasten vierailuja ja konseptin luomista, positiivisen vaikutuksen tekemistä yhteisöömme. Katsomme tekemistämme from Global to local -aspektista. Globaalit ongelmat tarvitsevat aina lokaaleja ratkaisuja. Tämän projekti lävistää myös seuraavat Agenda2030-tavoitteet eri alatavoitteiden osalta: 2, 3, 4, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15, 17.

Projektissa on kolme osaa. Ensimmäinen osa on lasten vierailut tiloille 26.9.2024. Toinen osa on toimintamallin/projektin konseptointi taustoituksineen, josta tuotoksena on käsikirja, jonka avulla projektin voi toteuttaa missä päin Suomea tahansa muiden paikallisten nuorkauppakamareiden toimesta. Kolmas osa on tietoisuuden levittäminen projektin toteuttamismahdollisuuksista valtakunnallisesti muille nuorkauppakamareille.

Vierailupäivänä 26.9.2024 jokainen keuruulainen 5. ja 6.luokkalainen lapsi (noin 200 henkilöä opettajineen) pääsee käymään yhdellä maatilalla. Lisäksi Haapamäen koululla on erilaisia ulkopuolisten vierailijoiden/luennoitsijoiden pitämiä maatalouteen liittyviä pisteitä, joissa lapset pääsevät myös tutustumaan maatilojen elämään. Pisteiden suunniteltuina aiheina ovat mm. kotimaiset kasvikset, ilmastoviisas viljelijä sekä onnellinen lehmä. Iltapäivällä mennään vielä vierailuille Vaissin pelloille Riihoon, missä on paikallisten viljelijöiden järjestämä maatalouskonenäyttely. Päivän aikana luokat vierailevat myös Vaissin uudella kosteikolla, missä he kuulevat siitä, kuinka maanviljelijät ovat mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä paikalla on myös Keurusseudun luonnonystävien edustaja kertomassa kosteikon linnuista. Kumppanimme mahdollistavat näitä kaikkia toteutuksia.

Budjettiin sisältyy kaikki maatilavierailuihin liittyvät kulut kuten kuljetukset, suojavarusteet, ulkopuolisten vierailijoiden/luennoitsijoiden palkkiot ja välipalat. Konseptointi tehdään projektitiimin (8 henkilöä) toimesta talkootyönä. Budjetti pitää sisällään myös erilaisia markkinointimateriaaleja sekä osallistumismaksuja erilaisiin nuorkauppakamareiden tapahtumiin ns. messuihin, joissa projektia markkinoidaan.

Eli projektin toteutumisen kannalta oleelliset kulut ovat tilavierailuihin liittyvät kulut ja markkinointikuluilla taataan mahdollisimman laaja tietoisuus projektista valtakunnallisesti muiden nuorkauppakamareiden parissa, jotta projekti lähtisi leviämään muuallekin Suomeen. Osan budjetoiduista kohteista on tavoitteena saada lahjoituksina ja osaan olemme hakeneet sponsoreita. Esimerkiksi MTK Keurusseutu on luvannut hankkia suojavarusteet ja paikallinen bussiyhtiö sponsoroi kuljetukset.

Olethan yhteydessä, jos aihe on lähellä sydäntäsi ja haluat olla tukemassa projektia!

Ystävällisin terveisin,
Noora Mäkiaho
JCI Keurusselkä
MEET & GREET Ruuantekijät-projektipäällikkö