Keurusselän Nuorkauppakamari ryhtyi innokkaasti ilmiantamaan intohimoisia yrityksiä toiminta-alueeltaan.
Matka Mäkelä
Matka Mäkelän, perheen ja perheyrityksen tarina alkoi 1937. Perheen perustaja Valdemar Mäkelä joutui pian yrityksen perustamisen jälkeen sotaan, samoin kuin yrityksen linja-autotkin. Autot palasivat, yrittäjä ei.
Leski Enne Mäkelä ei antanut periksi, vaan jatkoi tällä miehisellä kuljetusalalla, rikkoen lasikattoja ja -seiniä ryskyen ympäriltään. Kasvatti siinä sivussa myös uuden yrittäjäpolven kahdesta pienestä pojastaan. Antero Mäkelä sai presidentin erityisluvalla ajokortin 18-vuotiaana ja siitä lähtien hänen oppi-ja elämänkoulunsa löytyivät tien päältä. Antero ja Rauno Mäkelä ottivat äidiltään ohjat 70-luvun kiihkeinä kasvun vuosina: linja-autoja oli yli 30, henkilökuntaakin liki 60. Oli linja-baaria, huoltoasemaa – ja linja-autoliikennöintiä kolmen maakunnan alueella.
1992 yrittäjiksi ryhtyivät Antero Mäkelän lapset, Jukka Mäkelä ja Tiina Oksanen. Nyt Mäkelän linja-autoilla ryhdyttiin kuljettamaan jatkajien perustaman, oman matkatoimiston asiakkaita. Jälleen on perheen parista löytyneet jatkajat: serkukset Matti Mäkelä ja Noora Mäkiaho ottivat ohjat kesällä 2015. Tätä työtä, perheyrittäjyyttä, tehdään rakkaudesta ja intohimosta – rakkaudesta perheeseen ja perinteisiin, intohimosta reissaamiseen ja asiakaspalveluun! Kuten yrityksen slogankin, jo 70-luvulla kirjoitettu:
Matkusta kanssamme, mukavasti ja turvallisesti!
Serlachius-museot
Keskeltä metsää, pienestä Mänttä-Vilppula -nimisestä kaupungista, löytyvät Serlachius-museot Gustaf ja Gösta. Museoiden ehtymättömistä lähteistä pulppuaa loputtomana virtana raikkaita näkökulmia niin arvokkaaseen historiaan kuin nykyaikaankin. Serlachius-museot tarjoavat kohtauspaikan taiteen, historian, tarinoiden, draaman, kulttuurin ja arkkitehtuurin ystäville monipuolisella kattauksellaan.
Intohimoisena yrityksenä Serlachius-museot kehittävät jatkuvasti sekä palvelujaan että henkilökuntansa osaamista. Intohimona ilmenee myös parhaan mahdollisen yhteistyön tavoitteleminen kumppaneiden kanssa. Serlachius-museot pitävät huolta yhteistyökumppaneista, kollegoista ja asiakkaista ja innostavat myös kumppaneitaan rikkomaan tavanomaisuuksien rajoja. Museot ovat vahvana toimijana kehittämässä toiminta-alueensa matkailukenttää – niin palveluissa kuin sisällöntuotannossa. Serlachius-museot kantavat yhteiskuntavastuun muun muassa intohimoisella taidekasvatustyöllään.
Intohimo ilmenee tavassa ottaa jokainen kävijä vastaan ystävänä ja kohtelemalla häntä vieraanvaraisesti. Intohimo näyttäytyy vieraiden yllättämisessä uudenlaisin näkökulmin ja tahtotilana laadukkaaseen toimintaan niin korkeatasoisissa näyttelysisällöissä, rakentamisessa, tutkimustyössä, teosten esillelaitossa, näyttelyiden sisällöissä ja viestinnässä – intohimo olla rohkeasti ja raikkaasti oman tiensä kulkija.
Intohimo on johtanut räjähdysmäiseen kasvuun: Vuonna 2014 Serlachius-museot tuplasivat kävijämääränsä reilusti ja vuonna 2015 kävijöitä kirjattiin jo yli 109 000 – Serlachius-museot luetaan jo maamme kärkimatkailukohteiden joukkoon. Museot ovat pokanneet viimeisen kahden vuoden aikana huiman määrän palkintoja, joista mainittakoon muutama: Vuoden museo 2015, Vihertaitaja 2014 (Göstan piha-alueiden viherrakennustyöt), Kotimaan matkailun huippukohde 2015 (Suomen matkailijayhdistys), Vuoden 2014 Puupalkinto (Puuinfo Oy), Vuoden puurakennus 2014, Spanish International Architecture Prize 2013 ja Vuoden Projekti 2014.
Kotipizza
Vuonna 1987 perustettu Kotipizza on Pohjoismaiden suurin pizzaketju. Lähes kolmenkymmenen vuoden aikana ketju on uudistunut merkittävästi.
”Suhtaudumme Kotipizzassa intohimoisesti tuoreisiin ja vastuullisesti tuotettuihin raaka-aineisiin ja erinomaiseen asiakaskokemukseen kaikissa kanavissa. Olemme tehneet paljon töitä vastuullisuuden ja asiakaskokemuksen eteen”, sanoo toimitusjohtaja Tommi Tervanen.
”Missiomme kertoo olemassaolomme syyn: teemme maailmasta paremman ja herkullisemman pizza kerrallaan. Käytämme aina puhtaita ja luonnollisia raaka-aineita, jotta ihmiset nauttisivat elämästä enemmän hyvällä omallatunnolla. Missio ohjaa jokaista kotipizzalaista toimimaan vastuullisesti ja menestymään yhdessä ketjumme yrittäjien kanssa. Asiakkaidemme tulee voida suositella saamiaan tuotteita ja palvelua sataprosenttisesti.”
Kotipizzan vastuullisuustyö on muutamassa vuodessa kantanut hedelmää positiivisen mediahuomion ja asiakkaiden kiitosten myötä. Syksyllä 2015 ketju vaihtoi kaikki lihatuotteensa kotimaisiksi. Raaka-aineiden alkuperästä kerrotaan läpinäkyvästä ketjun verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissa ja toimitusjohtajan Pizzaguy-blogissa.
”Kirjoitan blogiini raaka-aineista ja yrittäjyydestä, aiheista joista tunnen intohimoisesti ja joihin haluan vaikuttaa. Uskon, että jokaisen toimitusjohtajan pitää uskaltaa olla vuoropuhelussa asiakkaidensa ja sidosryhmiensä kanssa ja siksi aloitin pari vuotta sitten oman blogini”, sanoo Tommi Tervanen.
Asiakaskokemus on Kotipizzassa monikanavainen. Asiakas voi tilata pizzan tiskiltä, puhelimitse, verkosta tai käyttämällä Kotipizza Äppiä, joka lanseerattiin alkuvuodesta.
Kotipizza-ketju on osa Kotipizza Group -konsernia, johon kuuluvat myös hankintayhtiö Helsinki Foodstock ja meksikolaisketju Chalupa. Kotipizza Group listautui Helsingin pörssin päälistalle heinäkuussa 2015 aloittaen uuden luvun yrityksen tarinassa. Yksi listautumisen merkittävämpiä syitä oli halua kasvaa ja tuoda markkinoille uusia fast casual -konsepteja.
Chalupa
Meksikolaistyyppistä ruokaa tarjoava Chalupa on fast casual -konsepti, mikä tarkoittaa tuoreista, vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista valmistettua, kohtuuhintaista ruokaa. Kokeneet ravintoloitsijaveljekset Iman ja Amin Gharagozlu unelmoivat Chalupan tyylisestä konseptista vuosia.
”Konseptin tavoitteena on tuoda asiakkaille jotain raikasta ja uutta. Annokset valmistetaan alusta asti itse. Meille on tärkeää, että raaka-aineet ovat tuoreita ja että voimme tarjota monipuolisia annoksia. Iskulauseemme ”food revolution” ei ole liioiteltu, sillä kyse on Suomen markkinoiden kannalta jopa vallankumouksellisesta uutuuskonseptista”, sanoo Chalupan luova johtaja Iman Gharagozlu.
Fast casual -käsitteen hän selittää näin: ”Se on sitä, kun gourmet-ruokaa tarjoillaan fastfood-tyyliin.”
Kasviksilla, lihalla, yrteillä ja kastikkeilla täytettävät burritot ja tacot erottuvat edukseen maukkaudellaan ja monipuolisuudellaan. Ainekset eivät tule purkista, vaan ne valmistetaan itse. Asiakas saa annoksen nopeasti, vaikka teollisesta pikaruuasta ei missään nimessä olekaan kyse.
”Laadukkaat raaka-aineet ovat koko toiminnan ydin. Intohimonani on tehdä herkullista ja mutkatonta ruokaa, joka saa asiakkaan tulemaan ravintoloihimme uudelleen ja uudelleen. Uskon, että intohimo näkyy tuotteissamme ja ravintoloissamme.”
Ensimmäinen Chalupa-ravintola avasi syyskuussa 2015 Helsingin Kallioon. Talvella ravintoloita oli pääkaupunkiseudulla jo neljä. Tampereelle ketju laajensi keväällä. Ketjun on tarkoitus levittää food revolutionia muuallekin Suomeen laajentumalla franchising-periaatteella.
Chalupa on osa Kotipizza Group -konsernia, johon kuuluvat myös Kotipizza-ketju ja hankintayhtiö Helsinki Foodstock. Kotipizza Group listautui Helsingin pörssin päälistalle heinäkuussa 2015 aloittaen uuden luvun yrityksen tarinassa. Yksi listautumisen merkittävämpiä syitä oli halua kasvaa ja tuoda markkinoille uusia fast casual -konsepteja, joista Chalupa on ensimmäinen.
Minjon
Minjon perustettiin vuoden 2015 lopussa, kun Camilla Kylander ja Satu Lappalainen vaihtoivat juristiuransa henkilöstöalan yrittäjyyteen. Lakimiehinä toimiessaan Camilla ja Satu pohtivat paljon asenteen, hyvien työskentelytapojen sekä itsensä johtamisen merkitystä työssä onnistumisessa. He huomasivat, että nämä ominaisuudet ja taidot kiteytyvät assistentin roolissa ja päättivät valjastaa oman osaamisensa assistenttien henkilöstövuokraukseen, rekrytointiin ja kouluttamiseen.
”Assistenttien rekrytoinnit ovat olleet liian kauan tutkan alla. Emme pelkästään etsi parhaimman asenteen omaavia tyyppejä, vaan myös koulutamme heidät ässä-assareiksi osana rekrytointiprosessia sekä sparraamme ja tuemme meidän ”minjoneita” koko työsuhteen ajan. Päämäärämme on löytää asiakkaillemme takuuhyvällä asenteella varustettuja huipputekijöitä.” kertoo Satu.
Minjon kulkee työntekijän rinnalla uudessa työpaikassa mentorin roolissa. Osallistuvalla otteellaan Minjon varmistaa sen, että asiakasyritys saa tiimiinsä ässä-assarin ja että minjonit saavat loistavan alun uuteen työsuhteeseen. Intohimo näkyy yrityksen toiminnassa tarttuvana ja inspiroivana voimana, joka luo uskoa, että meille kaikille on se juuri oikea työpaikka tai työntekijä tuolla jossain!
Camilla ja Satu ovat onnistuneet luomaan yrityksen, jossa työntekijät tuntevat olonsa osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta. Minjon luo vuokratyöntekijöilleen tunteen ”kaksoiskansalaisuudesta” – he ovat tiukasti osa sekä Minjonin että asiakasyrityksen työyhteisöä. Minjonit pitävät yhtä ja tsemppaavat toisiaan.
“Olen ollut erityisen vaikuttunut Sadun ja Camillan tavasta hoitaa rekrytointeja. Erityisesti mieleeni on jäänyt sparraus ennen työhaastattelua ja tuntu läsnäolosta – Satu ja Camilla oikeasti välittävät. Olen otettu, että he näkivät CV:tä syvemmälle ja ottivat selvää millainen olen työntekijänä ja ihmisenä. Minulla on tunne, että he haluavat aidosti löytää minulle sopivan työpaikan ja tietysti myös asiakkaalleen täydellisen matchin. Sadun ja Camillan intohimo alaan ja yrittäjyyteen ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Kaikkien tulisi kuulla heidän motivaatiokoulutuksensa!” – Työnhakija, Doris
Ravintola Gösta
Ravintola Göstan tarina alkoi Serlachius-museo Göstan laajennussuunnitelmien myötä 2012. Taidesäätiö otti yhteyttä mänttä-vilppulalaiseen Pasi Heinoseen keväällä 2012 ja tarjosi mahdollisuutta ravintolayrittäjyyteen. Paikallisena yrittäjänä Pasi kiinnostui ehdotuksesta ja saadakseen ravintolatoimintaan Taidemuseon tulevia tiloja ja henkeä tukevan ravintolakonseptin, hän oli yhteydessä moniin eri ravintola-alan tunnettuihin tekijöihin. Paras yhteinen tarina löytyi Henry Tikkasen ja Pekka Terävän kanssa, jotka lähtivät yhdessä kehittämään konseptia. Ravintola avasi ovensa kesäkuussa 2014.
Ravintola Gösta palvelee monipuolisesti museon vierailijoita ympäri vuoden museon aukioloaikoina sekä tilauksesta ryhmiä myös muina aikoina. Kesäkaudella museoalueella sijaitseva tunnelmallinen Autereen tupa avaa ovensa kesäkahvilana, talvikaudella palvellen kokoustilana yritysasiakkaita ja juhlatilana perhejuhlissa.
Ravintolaa luotsaa Henry Tikkanen, vuoden kokki vuodelta 2001. Henkilökunta koostuu erilaisillavahvuuksilla varustetuista ravintola-alan ammattilaisista. Ravintola Gösta kutsuu myös vierailevia keittiömestareita valmistamaan illallisia yhdessä Göstan keittiön kanssa yhdistäen taidenäyttelyiden annin,musiikin ja makuelämyksen. Ruokamatka on taidematka!
Ravintolan palveluita on suunniteltu ja kehitetty niin, että mahdollisimman erilaiset tarpeet täytetään aina yhtä laadukkaasti. Kevään 2016 uutuutena avautuu Kartanon puolelle Taittinger-viinikellari samppanjan maisteluun tai alkumaljojen nauttimiseen. Intohimo tekemiseen piiloutuu päivittäisessä tekemisessä laadukkaiden raaka-aineiden valitsemiseen, annosten huolelliseen valmistukseen, pöytiin tarjoiluun, mutkattomaan ja huomioivaan palveluun ilman kikkailuja. Raaka-ainevalinnoissa ja menusuunnittelussa seurataan vahvasti sesonkeja. Yrityksen tahtotilana on olla Euroopan paras museoravintola 2020.
Keurusseudun LVI-palvelu
Vuotavatko putket, vai onko vesivahinko jo tapahtunut? Onko viemäri täysin tukossa tai WC-pönttö halkeilee liitoksissaan? Ei hätää, nopean palvelun Keurusseudun LVI-palvelu auttaa! Asennetta ei tästä putkifirmasta puutu. Lupaus parhaiten palvelevana ja toimittajariippumattomana LVI-asennus ja huoltoliikkeenä pidetään asiakkaille. 24h päivystys palvelee ympärivuotisesti viiden kunnan alueella – asiakkaan puheluihin vastataan ja hätätilanteissa tullaan AINA paikalle välittömästi.
Keurusseudun LVI-palvelu Oy perustettiin vuonna 2008 YIT Kiinteistötekniikan toiminnan loputtua. Ammattitaitoiset asentajat ovat jatkaneet asennus- ja huoltotöitä uudessa yrityksessä. Henkilökunta koostuu niin vanhan koulukunnan konkareista kuin uuden sukupolven osaajista. Toiminnassa kunnioitetaan perinteitä hyödyntäen samanaikaisesti uusinta tekniikkaa.
Yrittäjä Riku Keränen on toiminnan mies ja valmis auttamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Hänen palveluasenteensa on vailla vertaa. Yrittäjä tarttuu tiiminsä tavoin luodinnopeasti ja innolla niin tukkeutuneiden viemärien avaamisiin ja lämmityslaiteasennuksiin kuin puhelimeenkin minä vuorokaudenaikana tahansa. Koulutustaustaltaan Riku on tradenomi, LVI-asentaja ja hän on tehnyt LVI-työteknikkotutkinnon – osaamista yrittäjältä löytyy monialaisesti. Hän arvostaa ammattitaitoista henkilökuntaansa ja osaa myös sanoa sen ääneen.
Ihan aina ei supermieskään pysty vastaamaan puhelimeen, mutta Keräsen palveluasenne ei siihenkään kaadu. Ystävä, Jani, kertoo hänestä seuraavaa: ”Viime vuonna seurasin vierestä, kun Rikulle tuli puhelu, johon hän ei vastannut. Laittoi viestin, että olen varattu. Olimme Keski-Suomen yrittäjien juhlassa. Oli lauantai, kello ehkä 19 illalla. Riku viestitteli työntekijälle ja tämä meni paikalle. Viestejä sateli jonkun verran siinä vajaan tunnin aikana, jossa myös ongelma tuli hoidettua”.
Intohimosta alueen parhaaseen ja nopeimpaan LVI-palveluun.